Seminaris Aula Rubió: El web semàntic

El primer seminari de l'Aula Jordi Rubió i Balaguer d'enguany està dedicat a la web semàntica. S'iniciarà amb uns parlaments de record de la professora de la Facultat, Montserrat Sebastià i Salat. Seguira una taula rodona moderada per Adela d’Alòs-Moner, coordinadora de l’Aula Jordi Rubió i Balaguer, en la que hi participaran Gerard Casamayor (Evolució del web al web semàntic i Linked Open Data), del Dept. de Tecnologia de la Informació i les Comunicacions (UPF), Eva Méndez (Estàndards i mapeig de dades. Aplicació en arxius i biblioteques), Professora de la Universidad Carlos III de Madrid i Ramon Ros (Què es pot fer i què no es pot fer amb el web semàntic i Linked Open Data), de l'àrea de Biblioteques, Informació i Documentació del CSUC.  

Vegeu el programa a: http://bd.ub.edu/noticies/seminari-de-laula-jordi-rubio-i-balaguer-el-web-semantic-mes-enlla-d-una-extensio-del-web-actual

Resum de les estadístiques 2013 de préstec (PUC i PI)

Respecte del PUC: 

  • Per primera vegada s’han fet, entre les institucions del consorci, més de 50.000 préstecs de llibres en un any,
  • el total de préstecs PUC ha estat de 50.837 que suposen un increment de l’11%. D’aquests préstecs, els usuaris han fet 59.158 renovacions. Si les sumem als préstecs, sumen 109.995 transaccions de préstecs PUC. És a dir, per cada préstec s’han realitzat 1,16 renovacions, 
  • del total de préstecs PUC 36.354 (72%) els ha iniciat l’usuari via web (interfície Encore del CCUC) i 14.483 (28%) han estat préstecs in situ (el 2012 els préstecs iniciats via web van suposar el 69% i el 31% van ser préstecs in situ), 
  • a destacar l’increment, en un any, del 30% de préstecs PUC realitzats pels estudiants de grau i de 1r i 2n cicle.  

 Respecte del PI 'tradicional':  

  • Totes les institucions excepte una assoleixen l’objectiu de què el 80% dels llibres se subministrin en 4 dies o menys,
  • si acotem les dades només a llibres subministrats (i no a fotocòpies d’articles), el 2013 per PI se n’han subministrat 2.900 (19 més que el 2012 que se’n van subministrar 2.881), 
  • s’observa un decrement del 10,35%, envers el 2012, en el percentatge de còpies trameses via electrònica (l’any 2012 va ser del 96,06%), 
  • continuen millorant els terminis de subministrament de llibres que són inferiors a 4 dies en el 92,76% dels casos (el 2012 va ser del 91,99%).

La UIC al CCUC i al Clúster de Millennium

La Universitat Internacional de Catalunya, membre associat des de finals de l'any 2008, s'ha integrat recentment al CCUC i ha implementat el Clúster de Millennium com a sistema local. 
S'han integrat al CCUC 21.959 registres d'un total de 32.119. La resta s'anirà integrant manualment. Una vegada carregats els registres de la UIC al CCUC se n'ha extret una còpia i s'han carregat al Clúster de Millennium per crear el catàleg local de la UIC. 

 Podeu veure el nou OPAC de la UIC a: http://www.uic.es/cataleg 

La UIC compartirà el Clúster de Millennium amb la UVic, el MNAC i el MACBA.

Reunió del grup de treball del Sistema Compartit (18.02.14)

El dimarts de la setmana passada es va reunir el grup de treball format per representats de totes les nostres institucions per concretar els següents passos de cara a triar i implementar un sol sistema compartit per gestionar les nostres biblioteques i el contingut digital. 
 El grup va acordar un calendari de demostracions que les empreses més conegudes d'aquest sector farien abans de Setmana Santa a una representació de directors i tècnics de les nostres institucions. Aquestes demostracions ens han de donar la informació suficient per conèixer en profunditat com són els sistemes de nova generació, com podríem implementar-ne un i com podríem millorar en els nostres processos interns. A més, el grup va treballar en el grup de preguntes que es faran a aquestes empreses i va avalar una propera reunió del grup de "discovery" i de préstec per tractar temes tècnics dins l'objectiu del Sistema Compartit.  

Notícies diverses i disperses


  • Accés a la biblioteca digital universitària des de les biblioteques municipals. "U.K. Libraries Offer Free Article Access to Walk InsPublic libraries in the United Kingdom are set to play a role in expanding public access to academic research via the recently announced “Access to Research” plan. Thousands of research journal articles will be made available for free: but only on computers located physically within a public library, not remotely. The plan implements one of the key recommendations of the Finch Group, which was commissioned by the U.K. government to investigate how access to publicly funded research could be expanded. The group recommended providing walk-in access to “the majority of journals in public libraries across the UK.” Vegeu-ho a: Library Journal 20.02, 2014, http://lj.libraryjournal.com/2014/02/oa/u-k-libraries-offer-free-article-access-to-walk-ins/  
  • "Las bibliotecas se han convertido en un refugio para protegerse, conectarse al wi-fi, utilizar sus servicios y encontrase con vecinos".  Un article de Josep Maria Montaner a El País de 27.02.14 


Reunió de la Comissió de treball per al Portal de la Recerca de Catalunya (12.02.14)

Dimecres de la setmana passada es va reunir la Comissió de treball per al Portal de la Recerca de Catalunya amb els representants de cada universitat. 

Reunió de consorcis a Barcelona (13.02.14)

El passat 13.02 es va reunir a Barcelona la taula de consorcis i grups de compres. Van ser-hi presents els consorcis BUCLE, BUGalicia, CBUA, CBUC i Madroño, els grups de compra G9 i Canarias-Levante, el CSIC i Rebiun. Aquest grup representa avui, pel que fa a compres de recursos digitals, la totalitat de les biblioteques de les universitats públiques d'Espanya + el CSIC. De fet, una de les coses que es va acordar a la reuió va ser canviar el nom que fins ara usem (Mesa de consorcios y grupos de compras) per un altre que pugui semblar més englobador de la totalitat de les universitats espanyoles.

Aranzadi: Jurisprudència recuperada

Les biblioteques de les institucions del CSUC disposen a partir d'ara i dins la subscripció consorciada 2014 al producte Westlaw Bibliotecas, de l'accés als mateixos continguts de jurisprudència als que havien tingut en el passat (dins l'anterior versió coneguda com Westlaw Premium).

Resum estadístiques BDC 2013: usos de revistes electròniques

Durant el 2013 s'han descarregat prop de 5.770.000 milions d'articles (un 8,15% més que l'any 2012). A aquesta xifra s’hi arriba sobretot per la influència dels usos de les revistes Elsevier (que són de nou les més consultades de la Biblioteca Digital de Catalunya (BDC) i que han crescut per sobre del 13% respecte l’any anterior). Wiley experimenta un 6,11% d’increment i és el segon paquet de revistes més usat, seguit de Nature. Springer, tot i quedar en quart lloc pel que fa a recompte d’usos anuals, és el recurs que experimenta un increment més gran amb un 17,54%. En canvi, Informa Healthcare i Emerald han sofert decrements superiors al -20%, segurament degut a l’impacte de la reducció de participants en la subscripció consorciada 2013 a aquests dos recursos.

Publicacions de la futura Biblioteca Pública de Barcelona al GEPA

Els dies 19 i 20 de febrer s'ha portat a terme una càrrega de documentació provinent de la CePSE -del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura-, cap al GEPA. Es tracta de publicacions periòdiques del Depòsit Legal de Barcelona, que formaran part de la col·lecció de la futura Biblioteca Pública de Barcelona. Es tracta d'una documentació d'ús propi que ocupa 235 metres de prestatges del GEPA.

Actuacions 2013

Ja teniu disponible a la intranet del CBUC (vegeu: Intranet > Actuacions>2013) la compilació de les Actuacions del CBUC de 2013 (des del núm. 13/01 al núm. 13/49).