CBUC 1996-2013

El passat 19.11 es va celebrar un acte commemoratiu de les activitats del CBUC entre 1996 i 2013. L’acte va estar presidit per l’Hble. Sr. Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia i Coneixement, i hi va haver paraules (per aquest ordre) dels Srs. Lluís Anglada (director del CBUC), Ramon Pla, director general d’Universitats (1993-1995), Joan Majó, president del CBUC (1996-2004), Jaume Casals, president del CBUC (2005-2009), Antoni González-Senmartí, president del CBUC.

Dissolució del CBUC

El CG del CBUC es va reunir el passat 26.11 i va aprovar la seva dissolució. El CBUC es fusiona amb el Cesca per formar el CSUC.

2a trobada de responsables de les Biblioteques Públiques de Catalunya

El passat dimecres 13 de novembre el CBUC va ser convidat a la 2a trobada de responsables de les Biblioteques Públiques de Catalunya. L'acte va ser presentat pel conseller Ferran Mascarell i pel Sr. Joan Pluma, director general de d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat.

El CANTIC al CERL Thesaurus

El CANTIC, Catàleg d'autoritats de noms i títols de Catalunya, participa en el CERL-Thesaurus (http://thesaurus.cerl.org/cgi-bin/search.pl).

Més col·leccions especials al CCUC

Durant el mes d'octubre s'han catalogat les següents col·leccions especials:

TDX: 4.000 tesis de la UAB

La Universitat Autònoma de Barcelona ha introduït aquesta setmana la seva tesi 4.000 a TDX. Aquesta tesi d'Andrea Martínez Trujillo amb títol Dynamic Tuning for Large-Scale Parallel Applications la podeu consultar directament a: http://hdl.handle.net/10803/125872 

MDC: Nova pàgina de col·leccions

Ja està disponible una nova pàgina que descriu les col·leccions allotjades a la Memòria Digital de Catalunya. Fins ara, teníem un llistat i el que hem fet ha estat afegir una pàgina molt més visual donant importància a les imatges i fent-la més amigable per a la seva consulta a través de dispositius mòbils. La podeu consultar directament a: http://mdc1.cbuc.cat/collections.php. Esperem que us agradi!

"Pegaso - memòria obrera", una nova col·lecció de la UB a l'MDC

La Universitat de Barcelona ha incorporat una nova col·lecció a la Memòria Digital de Catalunya. Es tracta de "Pegaso - memòria obrera", una col·lecció que recull actualment 59 entrevistes realitzades als treballadors de la fàbrica Pegaso (ENASA) i una selecció de fotografies.

RACO: 2 institucions i 3 revistes noves

Durant el mes d'octubre s'ha incorporat a RACO el Col·legi de Periodistes de Catalunya amb els Annals del Periodisme Català (http://www.raco.cat/index.php/annalsperiodismecatala) i l'Associació Catalana d'Esperanto amb Kataluna Esperantisto (http://www.raco.cat/index.php/KatalunaEsperantisto).

Reunió del grup de treball de repositoris (22.10.13)

El passat 22.20 es va reunir el grup de treball de repositoris amb els representants de cada institució. D'aquesta reunió destaquem que es va aprovar:

Celebració de les 15.000 tesis a TDX

El passat divendres 25 d'octubre vam celebrar a l'Institut d'Estudis Catalans les 15.000 tesis de TDX. Podeu ampliar la informació a: http://www.acup.cat/noticia/15000-tesis-doctorals-en-xarxa.

El CBUC a la Facultat de BiD

  • El dia 22 de novembre passat es varen presentar les activitats de la Biblioteca Digital de Catalunya, especialment les dutes a terme durant el 2013, als alumnes de l'assignatura de Desenvolupament de Col·leccions dins el grau que s'imparteix a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB.
  •  El 29/11 s'ha presentat a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona l'"MDC, Memòria Digital de Catalunya. Conservació i difusió del patrimoni". Aquesta xerrada s'ha fet dins del marc de l'assignatura "Patrimoni documental: institucions de la memòria, serveis i usuaris" impartida per Núria Jornet del Grau d'Informació i Documentació.

Difusió: visita a centres de recerca d'Israel

El CBUC ha pogut formar part de la delegació de centres de recerca de Catalunya que els dies 09/14 de novembre han visitat centres de recerca  d’Israel. 

Mort d'Albert Jovell

Ens fem ressò de la mort el 26.11 d’Albert Jovell, Director del Instituto Global de Salud Pública y Política Sanitaria, membre de la Junta de Govern de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i President del Foro Español de Pacientes.

Col·leccions especials a la UAB

El Servei de Biblioteques de la UAB ha editat el llibre: Farré Fiol, Carme; Gómez Escofet, Joan (2013). Col·leccions singulars a les biblioteques de la UAB. Bellaterra: Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona. 247 p. : il. ; 30 cm. Text en català i anglès. ISBN 9788449028878. <https://ddd.uab.cat/record/107702>.

L'arxiu històric del Liceu inicia la seva singladura com a fons digital

La Societat del Gran Teatre del Liceu i la UAB van presentar el dilluns 25 de novembre els primers resultats de la fase inicial del projecte de digitalització i catalogació de l’arxiu històric del Liceu. L’arxiu està format en la seva totalitat per més de 50.000 documents i objectes històrics, des dels inicis del Teatre, el 1847, fins a la temporada 1981-1982.

De llibres i sabates

De l’impagable De casa al club:
http://decasaalclub.blogspot.com.es/2013/11/a-la-fira-de-mostres.html

Estada de dues persones del Servei de Biblioteca i Documentació UdL. al Library & Information Center

Dues bibliotecàries del Servei de Biblioteca i Documentació de la UdL van fer una estada Erasmus Staff Mobility al Library & Information Center de la Universitat de Patras (Grècia) el mes de setembre passat. L’estada va consistir en una setmana de formació en la que hi van participar 20 bibliotecaris d'universitats i altres centres d'investigació europeu.

Aligning National Approaches to Digital Preservation II

Un centenar de delegats procedents dels Estats Units d’Amèrica i la resta d’Europa es troben a Barcelona en un congrés dedicat a traçar accions cooperatives en preservació de documents digitals. Ha estat a la conferència "Aligning National Approaches to Digital Preservation II: An Action Assembly" (ANADP 2013) celebrada els dies 18, 19 i  20 de novembre a i que ha reunit un  centenar de delegats de 16 països dels EUA i Europa.

Polítiques d'accés obert als països del sud d'Europa

Al blok de BiD hi trobareu un post que resumeix el recent congrés: International Open Access Conference: Towards Common European Policies for Innovative Reuse of Public Sector and Scientific Information.
Si fos del vostre interès (cosa possible) hi podeu accedir a:  http://www.ub.edu/blokdebid/ca/content/politiques-dacces-obert-als-paisos-del-sud-deuropa

Mercado mundial del libro electrónico para 2013

Universo Abierto, el Blog de la biblioteca de la Facultad de Traducción y Documentación de la Universidad de Salamanca publica la ressenya: Mercado mundial del libro electrónico para 2013 y previsiones de futuro.

Emily Dickinson Archive

Un arxiu digital que val la pena visitar, el de la poeta Emily Dickinson. Els seus manuscrits fins ara estaven dispersos entre diverses institucions i arxius. Avui però es poden consultar virtualment des del Emily Dickinson Archive. Vegeu-ho a: http://www.edickinson.org/         

Altmetrics: noves maneres de mesurar l'impacte de la recerca

L’Ángel Borrego ha fet una ressenya que pot ser del vostre interès. Es tracta de  la publicació:  National Information Standards Srganisation (NISO) (2013). Information Standards Quarterly. EEUU, MA: NISO. Vol. 25. Núm. 2.  46 p.