Jornada amb els col·laboradors del CBUC

Periòdicament, com ja sabeu, procurem reunir les entitats que participen en els programes cooperatius del CBUC, els expliquem novetats i els objectius de futur.

Ha acabat el projecte del CBUES

El passat 10 de juny  va tenir lloc la sessió de tancament del projecte de creació del Consorcio de Bibliotecas Universitarias de El Salvador (CBUES), que ha estat coordinat per Cristóbal Urbano i Rosa Seguí i es va iniciar el gener de 2011 i en el qual hi ha participat el CBUC.

Jornada CIRAX

Dijous passat, 27 de juny, una quarantena de professors universitaris de matemàtiques va assistir a la primera Jornada Cirax que es va fer a la UPF. L'objectiu d'aquesta jornada era presentar el prototip i conèixer de primera mà les opinions i expectatives del projecte i la seva relació amb la pràctica docent.

Reunió del grup de treball de gestors de referència

El 5 de juny passat es va reunir el grup de treball del gestor de referències bibliogràfiques RefWorks per comentar les novetats entorn del grup i la seva transformació en un nou grup de treball de suport a la recerca. 

Més col·leccions especials al CCUC

Al mes de  maig s'han catalogat 62 col·leccions especials més de les quals destaquem:.

Congrés international de preservació digital de Barcelona

El proper dies 18-20 novembre es celebrarà a Barcelona la segona edició del congrés internacional ANADP dedicat a la preservació digital. El congrés l’organitza el CBUC, juntament amb la BC i la Facultat de BiD de la UB i la cooperativa de preservació Metaarchive.

RACO: 1 nova revista

La Universitat Pompeu Fabra ha incorporat una nova revista a RACO usant el modul d'edició a més del de difusió. Es tracta de "FairPlay, Revista de Filosofia, Ética y Derecho del Deporte", una revista electrònica dedicada a l'anàlisi interdisciplinari de l'esport des del punt de vista de la filosofia, l'ètica i la reflexió teòrico-jurídica. La podeu consultar a: http://www.raco.cat/index.php/FairPlay

Aquesta revista ja està catalogada al CCUC.

9 revistes de RACO incloses al Journal Citation Reports i 65 a DOAJ

El Journal Citation Reports (JCR), l'índex de revistes més prestigiós del món, inclou més de 10.000 publicacions i d'aquestes, 9 estan a RACO i són les següents:

Difusió

El CBUC ha estat present a la jornada organitzada per les càtedres Telefónica UPC i UPF “MOOC: ¿un fenómeno ocasional o una revolución en el mundo de la educación?” del passat 11.06.13.

Nova traducció CBUC

Ja es pot consultar a Recercat (http://hdl.handle.net/2072/212092) la traducció número 52 del CBUC: "Tretze maneres de mirar les biblioteques, la descoberta i el catàleg: escala, flux de treball i atenció", feta per Santi Balaguer i Linares (Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya). L'autor de l'article és: Lorcan Dempsey, que és cap d’estratègia i de recerca a OCLC i que abans va treballar per al JISC al Regne Unit.

Llibertat i lectura

CARME MIRÓ: Caldria que la gent entengués que la lectura és un do...
 
JAUME VALLCORBA: La lectura ens fa lliures. S'hi ha fixat? No se'n  parla enlloc de llibertat, es parla de democràcia constantment. L'única llibertat possible, la interior, només s'obté a base d'una construcció personal. I en aquesta construcció hi contribueix extraordinàriament la lectura.
 
Carme Miró. Entrevista a Jaume Vallcorba. sonogrAmA. 18|abril|2013.

Els consorcis de biblioteques als Estats Units

 OCLC ha publicat un informe de 4 p. que és el resultat d’un qüestionari passat als consorcis de biblioteques dels Estats Units. L’estudi mostra les característiques dels consorcis, les seves activitats i programes, la forma amb que es comuniquen amb els membres...

Les biblioteques i la crisi

Un article interessant a El País: "Las bibliotecas no pierden comba social".
http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/06/10/actualidad/1370887746_418229.html

Dominó de llibres a la Seattle Public Library

De l’impagable bloc De casa al club:
The Seattle Public Library launched the 2013 Summer Reading Program by setting a new world record for the longest book domino chain. Want to own a piece of the world record? Look for the books we used in this record-setting event at an upcoming Friends of the Library book sale!
Ho podeu veure a: http://www.youtube.com/watch?v=Np450xMSncE

ELAG2013 - Inside out library

Els dies 28-31 de maig es va celebrar a la ciutat Belga de Gant el 37è congres de l'ELAG (European Library Automation Group) amb el tema "Inside out library". 

Estàndards de digitalització: requeriments mínims

La Comissió Assessora de Catalogació va acordar com a estàndards uns  requeriments mínims per a la digitalització de documents. Ara aquests estàndards han estat publicats conjuntament per la Biblioteca de Catalunya, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya   i el CBUC.
Els trobareu a: http://www.cobdc.org/publica/normativa/index.html

Convocatòria de compra de llibres e- per a biblioteques públiques

El Biblioiblog informa que “La Secretaría de Estado de Cultura ha convocado una licitación para la contratación de licencias de libros electrónicos y de la plataforma que gestione su préstamo en bibliotecas públicas.

Sobre les PDA a les biblioteques

El Blok de Bid publica el post / ressenya "Patron-driven acquisitions: la biblioteca proposa i el lector disposa” de Cristóbal Urbano. Que pot ser del vostre interès i que trobareu a: http://www.ub.edu/blokdebid/ca/node/366